Het weer in Alanya

De belangrijkste reden voor toeristen om een vakantie in Alanya te vieren is het warme en overwegend zonnige klimaat. Het warme zeeklimaat, dat ook wel bekend staat als mediterraan klimaat of Middellandse Zeeklimaat, wordt gekenmerkt door warme, droge en hete zomers. De winters zijn daartegenover een stuk natter maar nog wel aanzienlijk mild. Van een echte winter zoals we die in de noordelijke helft van Europa kennen is er in Alanya geen sprake. Alanya is echter niet zonnig en warm genoeg om een volwaardige winterzonbestemming te zijn.

Het vakantieseizoen

Het vakantieseizoen begint in Alanya rond 1 mei. Vaak worden de eerste vluchten vanuit Nederland al een week eerder gestart, maar het officiële seizoen loopt van begin mei tot eind oktober. Ten eerste loopt dit seizoen vrijwel gelijk met het zomerschema van de luchtvaartmaatschappijen, ten tweede is deze periode overwegend warm en droog, waarbij de kans op minder mooie dagen aanzienlijk kleiner is dan in de periode november tot en met april. Mei en oktober zijn nog overgangsmaanden waarin het weer minder stabiel kan zijn, maar juni, juli, augustus en september is het gewoon volle bak zomers weer.

Winter in Alanya

Van november tot en met april is het winterzonseizoen. De Nederlandse chartermaatschappijen vliegen dan niet op Alanya en het aantal toeristen dat hier verblijft is een fractie van wat er in de zomer rondloopt. De combinatie van redelijk hoge neerslagcijfers en maximumtemperaturen die onder de zomerse grens liggen zorgt ervoor dat Alanya geen echte winterzonbestemming is. Toch zie je wel toeristen hier naartoe komen om de echte kou te vermijden. Alanya is in de wintermaanden een relatief goedkope bestemming om de koelere landen in Europa te ontvluchten.Het weer in mei in Alanya

Op het moment dat de Nederlandse scholen meivakantie hebben kan het weer in Alanya nog alle kanten op. Het kan bewolkt en regenachtig zijn terwijl het slechts 17-18 graden wordt, maar de eerste zomerse dagen waarbij het kwik al naar de 25 graden schiet zijn ook goed mogelijk. Een vakantie naar Alanya in de meivakantie boeken betekent daarom altijd wel dat de factor ‘weer’ onzeker is. De kans dat je een week lang slecht weer hebt is wel klein. Naarmate mei vordert neemt de kans op een minder mooie dag af. Tegen het einde van de maand ligt de middagtemperatuur vaak rond de 25 tot 28 graden Celsius.

Het weer in mei in Alanya

Het weer in juni in Alanya

Juni is al een stuk warmer en meer zonzeker dan mei. Zomers weer (maximumtemperaturen van tenminste 25 graden Celsius) is meer regel dan uitzondering en regelmatig wordt de tropische grens van dertig graden al bereikt. De kans op een serieuze regenbui is aanzienlijk kleiner geworden. Als het een keer regent dat is de kans steeds groter dat dit in de vorm van een onweersbui is. Soms vallen er echter slechts een paar verdwaalde druppels uit passerende wolken. In de statistieken zorgt dit soort neerslag ervoor dat er wel regendagen voor Alanya genoteerd worden. In de praktijk zul je amper met regen te maken krijgen en is het de zon die het weer domineert.

Het weer in juli en augustus in Alanya

Juni en augustus zijn de twee heetste maanden in Alanya. De middagtemperatuur ligt gemiddeld iets boven de dertig graden. Er zijn echter iedere zomer ook wel dagen of periodes dat er temperaturen van 35 tot 40 graden gehaald worden. Soms wordt het zelfs nog warmer. Dit zijn de officiële temperaturen zoals ze op anderhalve meter hoogte in de schaduw gemeten worden. In de volle zon is het altijd enkele graden warmer. De lucht is overwegend onbewolkt tijdens deze maanden en de kans op een regen- of onweersbui is klein.

Het weer in september in Alanya

De maand september wordt door velen als aangenaamste maand gezien om Alanya te bezoeken. Het is nog goed warm, maar de kans op serieuze hitte is een stukje kleiner dan in juli en augustus. Dit geldt vooral voor de tweede helft van september. De zeewatertemperatuur bedraagt gemiddeld nog zo’n 27 graden Celsius, wat net zo warm is als in juli. Daarnaast is september net zo zonzeker als de warmste twee maanden. September is daarom de favoriete vakantiemaand om Alanya te bezoekenen voor mensen die niet aan de maanden juli of augustus vastzitten vanwege schoolvakantie of vaste vakantieweken op het werk.

Het weer in september in Alanya

Het weer in oktober in Alanya

Oktober is een echte overgangsmaand. Het kan warm en zonnig zijn, maar het is evengoed mogelijk dat een bewolkte dag of een flinke regenbui riet in het eten gooit. Je merkt echt dat de kans op onbestendig weer toeneemt naarmate de maand oktober volgt. De eerste week is vaak nog zonovergoten met soms een paar uurtjes minder goed weer, maar vanaf de tweede week neemt de kans toe dat je een slechter dag er tussen hebt zitten. Tegen het einde van oktober daalt de gemiddelde maximumtemperatuur in Alanya naar 22 tot 26 graden Celsius. Het kan nog wel warmer worden, maar het echte zomerseizoen is dan vaak al wel over.