Vakantie in Alanya

De prachtige stad Alanya is één van de drukst bezochte badplaatsen aan de Turkse zuidkust. De stad telt ruim honderdduizend inwoners en ontvangt op jaarbasis ongeveer drie miljoen toeristen. Alanya vormt de oostelijke begrenzing van de vakantie-regio die men de Turkse Rivièra noemt. Alanya is geen voor het toerisme ontworpen stad, maar is in de middeleeuwen al ontstaan. De restanten van de middeleeuwse periode zijn nu nog te bezoeken en vormen na de stranden de belangrijkste toeristische attractie van Alanya.

Alanya als vakantiebestemming

Populair onder Nederlanders

Alanya is erg populair onder Nederlandse toeristen. Wat de Nederlanders zo aantrekt in Alanya is het feit dat je in een echte plaats zit in plaats van in een toeristendorp in ’the middle of nowhere’. Er staan aan de Turkse kust ook hotels die soms wel tien tot vijftien kilometer van een stadscentrum af liggen. In Alanya liggen de meeste hotels aanzienlijk dichterbij, waardoor je ’s avonds wat gemakkelijker je hotel verlaat om te gaan winkelen in het centrum van Alanya. Nederlanders kunnen in Alanya zelfs genieten van de Nederlandse keuken. Bij Bistro Floyd staan onder andere appeltaart, Hollandse snacks, bami en kipsaté op de kaart.

Naast Nederlandse gasten ontvangt Alanya vooral ook veel gasten uit Duitsland, Scandinavië en Rusland.

Populair onder Nederlanders

Vliegen naar Alanya

Dankzij de opening van Gazipaşa Airport in 2010 kun je tegenwoordig rechtstreeks naar Alanya vliegen. Het vliegveld ligt op ongeveer een half uur rijden van de stad, waardoor de transfertijd een heel stuk korter geworden is dan toen je nog naar Antalya moest vliegen om een vakantie in Alanya te vieren. Op dit moment vliegt de Nederlandse luchtvaartmaatschappij Transavia rechtstreeks naar Alanya. Dat doen ze vanuit Amsterdam, Rotterdam en Eindhoven. Transavia vliegt alleen in het zomerseizoen naar de Turkse kust. De eerste vluchten vertrekken eind april en de laatste vlucht vertrekt normaalgesproken eind oktober vanuit Alanya.

Een redelijk deel van de stoelen aan boord van de vluchten naar Alanya zijn bezet door mensen die een pakketreis geboekt hebben. Je kunt echter ook losse vliegtickets naar Alanya boeken. In de regel kun je bij Transavia vanaf januari de losse vliegtickets voor het daarop volgende zomerseizoen boeken.

Ook Corendon Airlines vliegt tussen Amsterdam en Alanya. Deze luchtvaartmaatschappij voert in het zomerseizoen meerdere vluchten per week uit naar Alanya. De losse vliegtickets van Corendon zijn in de regel al wat vroeger boekbaar dan die van Transavia.


Vluchtduur

De totale reistijd tussen Amsterdam, Rotterdam of Eindhoven en de Turkse badplaats Alanya bedraagt ongeveer 3 uur en een kwartier tot ruim drie uur en dertig minuten. Omdat er op de vlieghoogte een westelijke windstroming staat duurt de terugvlucht richting Nederland meestal vijftien tot dertig minuten langer. Als je op de vliegtickets kijkt dan moet je er rekening mee houden dat de vertrek- en aankomsttijden er in de lokale tijd op staan. Vanwege het uur tijdsverschil tussen Alanya en Nederland lijkt de heenweg op papier langer te duren dan de terugreis, wat dus niet zo is.

Cruisehaven Alanya

Als je een cruise geboekt hebt waarbij je aanlegt in Alanya dan bof je, want je zult geen transferkosten hoeven te maken. De cruiseschepen leggen immers in de haven van Alanya aan die direct bij het centrum van de stad ligt. Binnen tien minuten wandel je naar het centrum van de stad en een paar minuten extra lopen brengt je naar het strand. Vanaf het cruiseschip heb je een prachtig uitzicht op de kustlijn van Alanya, op de Rode Toren en op de burcht. Als je de heuvel op wilt om de burcht te bezoeken dan kun je het beste ter plaatse een taxi nemen. Dat is meestal goedkoper dan via de rederij vervoer te regelen.Overnachten

Alanya telt meer dan driehonderd hotels, die uiteenlopen van kleine familiehotels en B&B’s tot aan een aantal grote en luxe vijfsterrenhotels waar je je helemaal in de watten kunt laten leggen. Wie een all-inclusive vakantie wil vieren die heeft in Alanya zeker keuze uit een aantal goede hotels. Er kunnen wel redelijk grote verschillen voorkomen in de kwaliteit van de hotelkamers, de voorzieningen en het all-in pakket. Wij raden daarom absoluut aan om ook de ervaringen van derden te lezen en deze mee te pakken in de overweging om een bepaalde accommodatie te boeken. Wie niet zit te wachten op grote strandhotels maar gewoon een sfeervol hotel in het centrum van de stad zoekt die heeft daar ook voldoende keuze in. Zo hebben wij zelf prima ervaringen met Hotel Kaptan. Dit viersterrenhotel ligt centraal in Alanya en op loopafstand van de haven, de winkels en het strand.

Overnachten

Goedkoop naar Alanya

Als je een goedkope vakantie naar Alanya wilt boeken dan zul je vooral buiten de schoolvakanties op reis moeten gaan. De beste aanbiedingen vind je voor de maanden mei en oktober. Dat heeft vooral te maken met het feit dat het weer dan wat minder garanties biedt wat betreft temperatuur, zonneschijn en droogte. Omdat de vliegtuigen en hotels in deze maanden niet altijd vol zitten is er vaak wel ergens een leuke Alanya lastminute vakantie te vinden. Kijk bijvoorbeeld maar eens bijCorendon, Sunweb of TUI voor de laatste Alanya vakantie aanbiedingen.

Vervoer

Als je in de stad zelf verblijft dan liggen veel bezienswaardigheden, het strand en de haven vaak op loopafstand. Mocht je wat verder van het centrum af zitten dan kun je gebruik maken van de taxi of een dolmus. Taxi’s vind je bij speciale taxistandplaatsen, maar je kunt er ook gewoon eentje op straat aanhouden door je hand op te steken. De taxi’s horen op basis van een taximeter te rijden. Let er wel op of de taximeter aangezet wordt door de chauffeur. Alanya heeft echter ook goedkope stadsbussen rondrijden waarmee je je binnen de stad kunt verplaatsen.

Vervoer in Alanya