Handig om te weten over Alanya

Ga je op vakantie naar Alanya en wil je niet voor onaangename verrassingen komen te staan? Het is dan verstandig om je goed op je reis voor te bereiden. Op deze pagina lees je beknopte maar duidelijke informatie die van toepassing is voor Alanya. We hebben deze informatie zoveel mogelijk uit eigen ervaring geschreven.Mocht de informatie op deze pagina om de één of andere reden niet (helemaal) correct zijn volgens u, laat het dan weten via het contactformulier. We streven er uiteraard naar om de info op deze pagina altijd zo up-to-date mogelijk te houden.

Voor meer uitgebreide reisinformatie zijn er reisgidsen over Alanya, de Turkse Rivièra en de Turkse zuidkust verkrijgbaar. Ook zijn er prima Alanya-sites op internet te vinden die hele specifieke informatie bieden.

Excursies regelen

Via gespecialiseerde bedrijven zoals GetYourGuide kun je entreetickets, tours en activiteiten in Alanya bekijken en reserveren. Zo ben jij zeker van jouw plaatsje tijdens je vakantie in Alanya.

✅ gegarandeerde toegang / deelname
🎟️ skip-the-line tickets
📷 unieke ervaringen in Alanya
💳 te reserveren zonder creditcard

entreetickets, activiteiten en tours in Tokyo via GetYourGuide

Visum en paspoort

Om Turkije binnen te mogen heb je een geldig paspoort nodig die tenminste 6 maanden geldig is op de dag van aankomst in Turkije. Een Europese Identiteitskaart in plaats van een paspoort mag ook.

Alarmnummers

Turkije heeft niet één algemeen alarmnummer zoals wij dat kennen.
Je kunt in Turkije en dus ook in Alanya de volgende nummers gebruiken:
Politie: 155
Verkeerspolitie: 154
Brandweer: 110
Ambulance: 112

Alcohol drinken

Hoewel Turkije een overwegend islamitisch land is kun je als toerist zonder enige problemen alcohol drinken in Alanya. Ga er niet van uit dat je overal alcohol kunt krijgen, maar in de hotels en meeste restaurants wordt er volop alcohol geschonken. Alanya heeft zelfs een levendige uitgaansscene waar in de zomermaanden vele hectoliters bier getapt worden.

Alcohol drinken

Drinkwater

Het leidingwater in Alanya is drinkbaar. Er zijn geen bacteriologische omstandigheden bekend waardoor je het kraanwater niet zou moeten drinken. Toch wordt er afgeraden om het leidingwater als drinkwater te gebruiken. Dit is vanwege de hoge concentratie aan mineralen die in het water zit. Een slokje water nemen of je mond spoelen na het tandenpoetsen kan geen kwaad. Als drinkwater kun je beter mineraalwater uit flessen gebruiken.

Drugs

Het invoeren, bezitten en gebruiken van alle soorten drugs is strafbaar in Turkije. Neem daarom geen drugs mee naar Alanya en koop ook ter plaatse niets als je het aangeboden zou krijgen.

Elektriciteit

Omdat in Turkije vrijwel dezelfde stekkers en stopcontacten gebruikt worden als in Nederland en België, heb je geen adapter of reisstekker nodig. De netspanning en frequentie zijn in Alanya (en de rest van Turkije) hetzelfde als in Nederland (230 Volt en 50 Hz). Nederlandse apparatuur moet daarom in Alanya probleemloos werken.

Geld

In Turkije betaal je met de Turkse lira. Op veel plekken kun je echter ook gewoon met euro’s of met Amerikaanse dollars betalen. Er zijn zelfs winkels die liever euro’s ontvangen van lira’s, omdat de euro stabieler is.

Geld pinnen kan bij een groot aantal geldautomaten die je in Alanya ziet staan. Vanwege de transactiekosten kan het voordeliger zijn om grotere hoeveelheden geld tegelijkertijd op te nemen. Dit hangt af van de commissiestructuur. Dat kan op basis van een percentage zijn of het kan een vast commissiebedrag zijn. Bij een vaste commissie is het gunstiger om ineens een groter bedrag op te nemen, bij een procentuele vergoeding maakt het niet uit en kun je dus net zo goed kleinere bedragen pinnen.

De kosten per geldopname kunnen flink oplopen. Niet voor niets dat je vaak meerdere geldautomaten bij elkaar ziet staan. Dit is ‘big business’. Kijk daarom voor je geld opneemt goed wat het je kost.

Creditcards worden op redelijk veel plekken in Alanya geaccepteerd. Er zijn echter ook redelijk wat winkels die geen creditcards accepteren. Vooral bij hotels en restaurants waar veel toeristen komen kun je met de bekende creditcards betalen.

Geldautomaten in Alanya

Gezondheid

Als je naar Alanya op vakantie gaat dan is het aan te raden een beperkte reisapotheek mee te nemen. Naast pleisters en pijnstillers is het aan te raden om Imodium of iets vergelijkbaars in je reisbagage te stoppen voor het geval je te maken krijgt met acute diarree. Het handigste zijn de smelttabletten, omdat je daarvoor geen water nodig hebt. Ten tweede zijn dan zakjes ORS aan te raden. Dit is nodig om uitdroging te voorkomen.

Internet

De twee meest gebruikte manieren om in Turkije online te gaan zijn via het mobiele netwerk of via Wi-Fi. Beide methodes hebben voor- en nadelen. Zo kunnen de kosten om via het mobiele netwerk gebruik te maken van internet nogal oplopen. Kijk daarom voor je naar Turkije gaat jouw provider voordelige dagbundels of weekbundels aanbiedt om in Turkije te kunnen internetten. Let op, want er zijn dan nog steeds beperkingen met betrekking tot de hoeveelheid data die je kunt gebruiken.

Het goedkoopste is om gebruik te maken van gratis Wi-Fi in hotels, bars of restaurants. Hier kunnen wel veiligheidsrisico’s aan verbonden zijn (je weet niet of het netwerk veilig is) en niet zelden valt de snelheid tegen. In sommige hotels heb je alleen maar Wi-Fi in de lobby en andere openbare ruimtes.

Namaakartikelen

Als je in Alanya of elders langs de Turkse Rivièra gaat winkelen dan zul je vooral geconfronteerd worden met winkels en kraampjes waar je nagemaakte merkartikelen kunt kopen. Vanwege de prijzen is dit voor veel toeristen erg aantrekkelijk. Voor een tientje een fles ‘merkparfum’ kopen is veel goedkoper dan 60, 70 euro of nog meer betalen in Nederland voor het originele parfum. Hetzelfde geldt voor namaakhorloges, schoenen, kleding en tassen.
Besef wel dat het officieel verboden is om deze goederen in te voeren in Nederland. Je loopt het risico op inbeslagname en een (soms fikse) boete. Op het moment dat we dit schrijven wordt er een beperkte hoeveelheid namaakgoederen gedoogd door de douane. Voorwaarde is wel dat wat je gekocht hebt voor eigen gebruik is en dat je onder bepaalde grenzen blijft.

Deze grenzen zijn op het moment van schrijven:
• 3 horloges
• 250 ml parfum of eau de toilette
• 3 stuks beeld- en geluidsdragers (3 films op één DVD geldt als 3 dragers)
• 3 stuks of paar overige goederen, denk hierbij aan kleding, schoenen of tassen

Onze ervaring is dat de douane meer steekproeven houdt bij vluchten die uit Antalya of Alanya komen dan bij vluchten uit bijvoorbeeld Spanje of Griekenland.

Namaakartikelen te koop in Alanya

Ramadan

Eén van de religieuze feesten die in Turkije gevierd wordt is Ramadan. Dit is een voor de moslims erg belangrijke vastenperiode, waarin er overdag door de deelnemende moslims niet gegeten, gedronken of gerookt wordt. In niet-toeristische gebieden merk je dan dat restaurants en bars overdag gesloten zijn en ’s avonds juist extra druk zijn. In toeristengebieden merk je weinig of niets van Ramadan. In Alanya zijn er wel wat plekken gesloten overdag, maar in de toeristengebieden van Alanya is het tijdens de Ramadan veelal ‘business as usual’.

Rookverbod

In de horeca en hotels geldt er binnen een rookverbod. Buiten roken is wel toegestaan, waardoor je op de terrassen in Alanya wel redelijk wat rokers aan zult treffen.

Taal

De officiële taal in Turkije en dus ook in Alanya is Turks. Op straat zul je dan ook de meeste uitingen in het Turks zien, inclusief verkeersborden en wegwijzers. Als toerist zul je redelijk veel te maken krijgen met hotelpersoneel, horecapersoneel en vooral winkeliers die Duits en/of Engels spreken. Duits komt overigens veel meer voor dan Engels. In veel hotels wordt je vrijwel standaard in het Duits aangesproken. Als je vervolgens Engels terugpraat, krijg je niet zelden gewoon weer antwoord in het Duits. Dat komt omdat Duitsers al jarenlang de grootste groep gasten vormen, maar ook omdat er redelijk wat mensen in deze regio wonen die een periode in Duitsland gewoond en gewerkt hebben.

Tijdsverschil

Turkije ligt in een andere tijdzone dan Nederland en België. Hierdoor ontstaat er een tijdsverschil van 1 uur. In Alanya is het altijd één uur later. Dit geldt zowel in de zomertijd als in de wintertijd, omdat Turkije meedoet aan de zomertijdregeling.

Veiligheid

Een vakantie in Turkije betekent dat je naar een land reist waar af en toe aanslagen gepleegd worden of andere uitbarstingen van geweld plaatsvinden. Dit kan door politieke onvrede zijn of door terroristen die doelbewust zoveel mogelijk dodelijke slachtoffers willen maken. Zorg er daarom voor dat het thuisfront altijd weet waar dat je verblijft als je op vakantie in Alanya gaat.

Net als vrijwel op iedere plek waar veel toeristen komen moet je ook in Alanya op je spullen passen. Pas daarom op met je telefoon, tablet of andere dure spullen onbeheerd op het strand of aan het zwembad te laten liggen. Een dief heeft slechts weinig tijd nodig om toe te slaan.