Bezienswaardigheden in Alanya

Als je een vakantie in Alanya geboekt hebt dan hoef je je niet te beperken tot het zwembad, de bar en het restaurant van het hotel. Er is in en rondom Alanya voldoende te zien en te doen. Op deze pagina hebben we een aantal bezienswaardigheden geplaatst die in Alanya of op korte reistijd van Alanya te bewonderen zijn. Daarnaast kun je via verschillende wegen allerlei excursies boeken. Populair zijn de jeepsafari’s en boottochten, maar ook excursies naar de antieke steden die vroeger ten tijde van Pamfylië gesticht zijn.

Regel je tickets en tours

Via gespecialiseerde bedrijven zoals GetYourGuide kun je entreetickets, tours en activiteiten in Alanya bekijken en reserveren. Zo ben jij zeker van jouw plaatsje tijdens je vakantie in Alanya.

✅ gegarandeerde toegang / deelname
🎟️ skip-the-line tickets
📷 unieke ervaringen in Alanya
💳 te reserveren zonder creditcard

entreetickets, activiteiten en tours in Tokyo via GetYourGuide

Rode Toren

Direct aan de kust bij de haven van Alanya staat het symbool van de stad ‘Kızıl Kule’, de Rode Toren. De naam is afgeleid van de rode baksteen waarmee de toren in de dertiende eeuw werd gebouwd. De opdracht tot de bouw van de toren was afkomstig van de sultan Alaeddin Keykkubat. De achthoekige vorm heeft een doorsnede van ongeveer negenentwintig meter. Vanaf de bovenste verdieping heb je een mooi uitzicht over de regio.

Meer info over de Rode Toren

Rode Toren

Druipsteengrotten Damlataş Mağarası

Tijdens het aanleggen van de haven van Alanya, werden schitterende druipsteengrotten ontdekt. De Damlataş Mağarası grotten zijn een aanbeveling waard voor mensen met astmatische of andere luchtwegaandoeningen. Het constante klimaat en de hoge luchtvochtigheid van ruim negentig procent die aanwezig is in de grot, zou namelijk een heilzame werking uitoefenen. Tijdens een tocht door de druipsteengrotten, passeer je bizar gevormde stalactieten en stalagmieten die hoogstwaarschijnlijk al vele eeuwen hebben doorstaan. Een andere bijzondere grot van Alanya is de Korsanlar Cave, die ook wel bekend staat als de mysterieuze piratengrot. Deze grot bevindt zich onder het kasteel aan zee. Hier verscholen de piraten zich vroeger om uit het gezichtsveld te blijven en/of om jonge dames gevangen te houden.

Alanya Museum

Het archeologische museum van Alanya opende omstreeks de jaren ’60 van de vorige eeuw haar deuren. Het museum is verdeeld in twee secties, het archeologische museum en het etnografische museum. De vele opgravingen in de regio hebben geleid tot uiteenlopende kunstschatten uit onder andere de bronstijd, de Hellenistische tijd, de Romeinse tijd en de Byzantijnse periode. Denk hierbij aan voorwerpen van steen, glas, aardewerk en metaal. Daarnaast is er ook een collectie tapijten, kleding, munten, wapens, manuscripten en juwelen te bewonderen. Ook in de tuin van het museum zijn fraaie bezienswaardigheden te ontdekken, zoals onderdelen van zuilen en Islamitische grafstenen. Op maandag is het museum gesloten.

Meer info over het Alanya Museum

Alanya Museum

Huizen van Alanya

De traditionele woningen van Alanya zijn een bijzondere verschijning. Vaak is de onderste verdieping opgebouwd in stenen en daarboven een massieve blokvormige verdieping, waar duidelijk een verwantschap met de Europese vakwerkhuizen zichtbaar is. Het aantal traditionele huizen dat je in Antalya kunt bewonderen is nog maar vrij klein. De huizen die er nog staan, zijn wel in goede conditie.

Meer info over de traditionele woningen van Alanya

Huizen van Alanya

De burcht van Alanya

Het dertiende eeuws kasteel van Alanya ‘Alanya Kalesi of İç Kula’ is gebouwd op een heuvel. Hierdoor prijkt de burcht van Alanya zo’n ruim tweehonderd meter boven de rest van de stad uit. Bij de burcht hoort ook de een kilometers lange muur met op verschillende plaatsen torentjes. De muren en uitkijktorens diende als bescherming tegen aanvallen van onder andere piraten en andere plunderaars. Binnen de muren was een kleine stad opgebouwd met een Byzantijnse kerk, kleine gebouwen, badhuizen en een grote open ruimte waar men als nomade kon leven. Vanaf de burcht heb je een fenomenaal zicht over de stad, de kust en de haven.

Meer info over de burcht van Alanya

De burcht van Alanya

Stranden

Het mooiste strand van Alanya is onbetwist het Damlataş Plajı (Cleopatra strand). Dit strand heeft ruim drie kilometer kustlijn met fijn zand. Met kleine kinderen is het wel oppassen, aangezien het water redelijk snel dieper wordt. Ten oosten van het centrum bevindt zich Alanya Portakal Plajı, het oranje strand. Dit strand is super goed gelegen, maar daardoor wel druk. Je kunt er zonnebedden huren en er altijd wel iets te doen. Iets verder ten oosten van de stad is het Doğu Plajı strand te vinden. De kust is ongeveer veertien kilometer lang en er zijn verschillende faciliteiten en activiteiten te vinden. Andere leuke stranden van Alanya zijn het Keykubat strand, Demirtas strand, Incekum Plajı (Incekum strand), het kleine Ulaş strand en Küçük Çaltıcak Plajı (kleine Çalticak strand).

Stranden

Dal van de Dimrivier

Vanuit verschillende rivieren die samenkomen is de de Dim rivier ‘Dim Çayı’ bij Alanya ontstaan. Voordat dat deze uitmondt in de Middellandse Zee, kabbelt het water rustig voort in het dal die men de Dim Çayı vallei noemt. Dit gebied van Alanya is erg populair bij de toeristen, omdat je hier uitstekend kunt eten in een prachtige omgeving. Er zijn ook meer dan voldoende picknick plekken, waar je tussen de maaltijd door even kunt zwemmen in het koele water. In de directe omgeving zijn ook watervallen en forelkwekerijen te vinden.

De oude scheepswerf

Met name aan het eind van de Seltsjoekse periode, ergens in de dertiende eeuw, werden er in de oude scheepswerf van Alanya veel oorlogsschepen gebouwd. Ook hier komt de naam van sultan Alaeddin Keykkubat voorbij, aangezien hij de opdracht voor het bouwen van een scheepswerf had gegeven. De naam van deze ‘sultan van de twee zeeën’ is er dan ook op vereeuwigd met daarom heen rozetten. Aan het water zijn een vijftal bogen waar te nemen wat de kern van de scheepswerf weerspiegeld. Er is eveneens een moskee en een militaire slaapzaal gebouwd. Het is een bijzonder stukje architectuur wat verrassend goed in tact is gebleven.

Meer info over de oude scheepswerf

De oude scheepswerf